4 labai skirtingi TINGINIO receptai

4 labai skirtingi TINGINIO receptai

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt

Kas gi nemėgsta „Tinginio“? Ne, ne to, kuris tingi, bet to, kuris nepalieka nei vieno smaližiaus fantazijų! Taip, mes kalbame apie visų mėgstamą desertą. Žinoma, savo pavadinimą „Tinginys“ yra gavęs nebe reikalo – jo paruošimas yra labai paprastas ir greitas (jo pavadinimas ir yra kilęs nuo žodžio „tingus“). O kadangi tai yra ne tik labai lengvai paruošiamas, tačiau ir ypatingai gardus desertas, jis Lietuvoje yra gaminamas jau daugiau nei penkiasdešimt metų. Jo variacijų šiandien taip pat yra daugybė ir bene kiekviena šeimininkė gali pasigirti savo naudojamu unikaliu receptu, kuris yra perduodamas iš kartos į kartą. Tad šiandienos tema – tinginio receptai.

Iš tikrųjų Lietuvoje šokoladas ir visa iš šokolado gaminama produkcija į Kauną atkeliavo 1888 m. Tuo laikotarpiu pradėta gilintis į desertų gamybą naudojant šokoladą ir buvo pradėti kurti įvairūs nauji receptai, tokie kaip šokoladas su razinomis, šokoladas su sausainiais ir kt. Minėtu laikmečiu lietuviai ėmė gaminti ir saldų konjaką su šokoladu. Taip pat buvo kuriami ir kiti alkoholiniai gėrimai, kartu pasitelkiant šokoladą.

Galiausiai 1967 m., kai šokoladiniai desertai buvo plačiai paplitę po visą Lietuvą ir konditerijos srities specialistai buvo puikiai įvaldę šokoladą, buvo atsitiktinai sukurtas „Tinginio“ receptas. Ši istorija yra labai paprasta, saldi ir įdomi – lygiai taip pat kaip ir „Tinginys“!

Kartą moteris bandė virti šokoladą, tačiau netyčia į jį įbėrė pernelyg daug cukraus. Dėl didelio cukraus kiekio jos šokoladinis mišinys sutirštėjo. Tuomet ji pabandė savo klaidą ištaisyti, kadangi norėjo sumažinti savo gaminamo deserto saldumą. Taigi, ji į mišinį įdėjo sausainių, prieš tai juos sulaužiusi mažesniais gabaliukais. Visą tai ji sumaišė ir paliko kuriam laikui ataušti. Būtent taip ir buvo pagamintas „Tinginys“. Bėgant laikui žmonės šiek tiek pakoregavo „Tinginio“ gamybos procesą. Kuomet mišinys atvėsdavo, jį susukdavo į plastikinį maišelį ir galiausiai supjaustydavo į nedidelius gabalėlius (griežinėliais).

Šiandien „Tinginio“ receptų yra ne vienas, tačiau įprastai juose baziniai ingredientai nekinta ir yra visiškai tie patys. Be to, pats „Tinginio“ paruošimo procesas (bei jo eiga) taip pat niekuo nesiskiria. Todėl nepaisant to, kokį „Tinginio“ receptą jūs pasirinktumėte, galiausiai pasiektumėte bene tokį patį rezultatą – pagamindami labai gardų ir saldų desertą, palepinantį kiekvieno iš mūsų skrandį.

Dabar „Tinginio“ gamybos metu yra įprasta naudoti tokius sausainius kaip „Selga“, „Gaidelis“ (pastarasis yra vienas iš pačių tradiciškiausių ir sentimentus daugeliui lietuvių keliančių pasirinkimų) ar kt. Taip pat yra naudojamas sviestas, pienas, cukrus, vanilinis cukrus ir kakava.

Gaminant „Tinginį“, sausainiai yra sulaužomi mažesniais gabaliukais. Į nedidelį puodą yra įdedamas sviestas, kuris ištirpinamas. Supilamas pienas, įberiamas cukrus ir kakava. Visa tai yra kaitinama, kol ištirpsta cukrus ir masė užverda. Kai masė ima tirštėti, puodas turi būti nukeliamas nuo ugnies. Tuomet į mišinį įberiama vanilinio cukraus. Gauta masė yra atvėsinama. Į ją įberiami sulaužyti sausainiai ir viskas sumaišoma. Pasirinktas indas yra išklojamas maistine plėvele ir ant jos įberiama visa „Tinginio“ masė. Ji būna išlyginama ir suspaudžiama (supresuojama). Visa tai uždengiama plėvele ir „Tinginys“ keliauja tiesiai į šaldytuvą, kuriame jį reikėtų palaikyti per naktį. To visiškai pakanka, kad „Tinginys“ būtų pagamintas ir patiektas gardžiam smaližiavimui. Žinoma, ingredientų proporcijos nebuvo paminėtos tikslingai, kadangi šiandien internete ir kulinarinėse knygose galima pasirinkti bet kurią jums patinkančią „Tinginio“ recepto variaciją.

O štai čia keletas skirtingų Tinginio variantų mūsų tinklaraštyje:

Pats tinginiausias tinginys

Šis tinginys nėra toks riebus ir toks „sunkus“ kaip įprastas, be to, reikia vos trijų ingredientų.

Tinginys (be kondensuoto pieno)

Tinginys neįsivaizduojamas kondensuoto pieno. Tačiau šis receptas įrodo, jog galima skanėstą paruošti ir be atrodytų pagrindinio ingrediento.

Šventinis tinginys su juoduoju šokoladu, spanguolėmis ir pistacijomis

Šis gražuolis gausiai pagerintas juoduoju šokoladu, džiovintomis spanguolėmis, pistacijų riešutais. Galima naudoti ir kitus mėgstamus riešutus ar džiovintas uogas.

Keptas tinginys

Pagaminamas netgi greičiau nei paprastas tinginys. O ir skonis labiau primena tortą, nei tiesiog tinginio pyragą.

Daugiau tinginio receptų rasite ČIA.